Actieve Wijn & Camper Tour 2024

Actief zijn en ‘kamperen’ in de mooiste wijnregio’s.
Een prachtige combinatie, en iets wat ons -Klazien (De Wijnschool) en Gerd (Vinikus)- verbindt. Zo ontstond het idee een reis te organiseren voor mensen met een camper, kampeerbus of daktent om een wijnland Duitsland te ontdekken, gekoppeld aan een wat sportiever programma. Onze keuze viel op twee regio’s als uitvalsbasis die schitterend natuurschoon garanderen. Dat is enerzijds Oberhausen, in hartje Nahe, met z’n beroemde wijngaarden rondom en anderzijds Durbach, één van de mooiste wijnbouwplaatsen van Duitsland. De foto hierboven toont trouwens het vergezicht vanaf Schloss Staufenberg, een plek die is ingebouwd als lunchplaats op zondag. Vanuit beide locaties ontdekken we ook Wonnegau met de fiets en de Kaiserstuhl te voet.

We proeven heel wat wijnen, bezoeken meerdere domeinen, trekken de wandelschoenen aan, staan op de trappers, gaan eten in leuke restaurants en koken ook eens zelf op een weide naast een oude Zwarte Woudhoeve. Kortom, een veelzijdig programma voor de outdoor liefhebber met een grote voorliefde voor wijnland Duitsland.

We kijken alvast uit naar je deelname!
Klazien Vermeer & Gerd Brabant

Wie zijn wij?

Gerd Brabant

Gerd is al meer dan 20 jaar actief in de Duitse wijnwereld: als importeur, medewerker van het Duits Wijninstituut, docent bij Syntra, spreker voor heel wat wijnverenigingen en organisator van evenementen/wijn(wandel) reizen rond Duitse wijn. Samen met Marc Roovers schreef hij “Wijnland Duitsland”, het omvangrijkste boek ooit over Duitse wijn in het Nederland. Intussen al aan de derde druk.  In september 2017 werd hij door VDP.Die Prädikatsweingüter in Berlijn gelauwerd voor zijn jarenlange inzet om Duitse wijn te promoten in België. Hij had ook 10 jaar lang een wekelijkse wijnrubriek in ‘De Morgen’ en richtte in 2000 Vinikus als importbedrijf van Duitse wijn op, nadien omgedoopt tot Vinikus&Lazarus. Zijn grootste passie is een wijnregio al wandelend te ontdekken, de beste manier om een landschap in detail te leren kennen. Partner in crime daarvoor is zijn VW busje, waarmee hij maandelijks naar Duitsland trekt. Van kinds af aan kwam Gerd in contact met Duitsland, zijn moeder is er geboren en een deel van de familie woont er nog steeds. Gerd ‘ademt en spreekt’ Duitsland.

Klazien Vermeer

Klazien Vermeer is vinoloog en wijndocent. Ze is eigenaar van De Wijnschool gevestigd in Stadsboerderij Nijkerk, een rijksmonument uit 1784 Naast cursussen en workshops organiseert zij al 14 jaar wijnreizen. Klazien is een bekend gezicht in de wijnwereld omdat zij 11 jaar de Wijnacademie (incl.vinologenopleiding) gerund heeft. In 2022 ontving zij de KVNW Wijnrank als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed in de samenleving.
Klazien heeft veel groepsreizen georganiseerd binnen Europa, maar ook intercontinentaal o.a. Zuid Afrika, Chili, Argentinië en Californië. Echter Duitsland bleef elk jaar terugkomen wegens haar enthousiasme voor de wijnen en de prachtige wijngebieden om te ontdekken. In 2018 werd zij benaderd om VDP Ambassadeur te worden en zij draagt dit met liefde en trots uit. Klazien is sportief, houdt van vrijheid en gaat het liefst met gezin kamperen in de natuur in haar daktent. Het idee van de Actieve Wijn & Camper Tour ontstond tijdens een ontmoeting met Gerd Brabant met zijn ‘kampeerbus’.

 

PROGRAMMA:

Programma-onderdelen

 • Kamperen op een camping omgeven voor beroemde wijngaarden
 • Kamperen op een unieke plek in het Zwarte Woud
 • Ontdekken van stukjes Nahe, Rheinhessen & Baden
 • 3 fraaie en afwisselende wijnwandelingen, met proeven van meerdere wijnen onderweg
 • 1 fietstocht door het zuiden van Rheinhessen langs meerdere wijndomeinen
 • 1 diner op een historisch wijndomein, 2 diners in restaurants en een Flammkuchenavond naast een oude hoeve in het Zwarte Woud

DAG 1 (VRIJDAG 13 SEPTEMBER 2024) – Nahe & wandelen

We treffen elkaar rond 13u op Camping Nahetal met een lunch en uiteraard een glaasje Sekt. Dit is wellicht het meest fascinerend stukje van de Nahe, met spectaculaire rotsformaties, heerlijke vergezichten en een opeenvolging van beroemde wijngaarden. Dat vraagt om een wandeling. De route werd uitgewerkt door Gerd Brabant. Het omvat een lus van 10 km doorheen verschillende VDP.Grosse Lagen. Onderweg proeven we 3 wijnen van wijngaarden waarlangs we wandelen. Na de wandeling, en na een opfrissing op de camping gaan we te voet naar Gut Hermannsberg voor een mooie overzichtsproeverij van circa 10 wijnen én een diner met de wijnen van het domein. Dit voormalige Staatsdomein werd in 1998 geprivatiseerd, initieel in handen van de familie Maurer die er flink wat geld investeerde. Het is pas onder de huidige eigenaars, Jens Riedel en Dr. Christine Dinse, dat het domein een ware revival kent. Wijnmaker Karsten Peter weet hoe hij de 30 ha Grosse Lagen moet aanpakken en brengt een indrukwekkend scala aan toprieslings op fles. Ontdek de wijnen in de mooie vinotheek, maar loop ook even door naar het platvorm achter het proeflokaal. Aan je voeten ligt de beschutte Niederhäuser Hermannsberg, in monopoliebezit van Gut Hermannsberg. In de 5,5 ha grote wijngaard ligt een mix van leisteen en aangevoerde melafier uit de Kupfergrube. Ook dit perceel werd aangelegd in de beginperiode van het Pruisische Staatsdomein. Het zicht vanaf hier is ontzettend mooi. In het dal kabbelt de Nahe, links piekt de Lemberg. Gut Hermannsberg huisvest ook één van de mooiste boetiekhotels van Rijnland-Palts.

Tegen een kleine meerprijs is het mogelijk dat je een dag vroeger kan heenreizen. Zo kan je rustig de heenroute inplannen en je installeren voor de start van het programma op vrijdagmiddag.

 

DAG 2 (ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2024) – Wonnegau & fietsen

Na het ontbijt rijden we naar Bechtheim, gelegen in Wonnegau (Zuid-Rheinhessen). De fiets gaat mee, want vandaag ontdekken we deze regio met de fiets. De route beslaat 38 km en onderweg houden we halt bij vijf wijndomeinen. De fietsroute is zelf uitgewerkt en loopt langs autovrije of autoluwe wegen door de wijngaarden. Kleine gedeeltes zijn onverhard. In totaal verwerken we 420 hoogtemeters, die bijna volledig zijn toe schrijven aan de klim van de beroemde VDP.Grosse Lage Westhofener Morstein.
De eerste stop is bij Weingut Sander (Mettenheim). Het is het oudste biologisch werkende domein van Duitsland en we ontdekken er vergeten, historische druivenrassen zoals Grünfränkisch en Fränkischer Burgunder. Nadien gaat het naar VDP.Weingut Gutzler (Gundheim). Hier maken ze o.a. prachtige Spätburgunders. We proeven hun Spätburgunders van Gutswein tot Grosses Gewächs. Nadat we de klim van de Morstein hebben overwonnen komen we in één van hoogste gedeeltes van Rheinhessen, Monzernheim. Hier ligt Weingut Weedenborn, waar Gesine een focus heeft op Sauvignon Blanc. Geen enkel domein in Duitsland telt zo een groot aandeel van dit op het eerste gezicht atypisch druivenras voor Duitsland. Nochtans zijn de koelere kalkpercelen ideaal. Een voorlaatste stop is voorzien bij VDP.Weingut Wittmann, één van de topdomeinen inzake Riesling met intussen een wereldwijde reputatie. We sluiten af bij Weingut J. Geil in Bechtheim, een domein dat voor Gerd echt thuiskomen is. Johannes is voorzitter van Maxime Herkunft Rheinhessen, de vereniging die de brug maakt tussen VDP & niet-VDP domeinen. Hier proeven we meerdere Lagen-Rieslings en Frühburgunder, een natuurlijke mutatie van Spätburgunder waarvan Johannes 2 ha aanplant heeft.

Deze goedgevulde dag eindigen we met een heerlijk diner bij Hermannshöhle, op wandelafstand van Camping Nahetal, waar we ons verder verdiepen in de wijnen van de Nahe. Dit voormalige boothuis ligt vlak naast de Nahe en serveert een mooie Duitse keuken.

 

DAG 3 (ZONDAG 15 SEPTEMBER) – Ortenau & wandelen

Na het ontbijt in de Nahe staat er eerst een rit op het programma naar het zuiden. We komen in Durbach iets voor de middag aan. Gelukkig hoeven we geen picknick te maken. We lunchen namelijk op een bijzondere plek: Schloss Staufenberg. Onze wandeling van ca. 10 km start op de gemeenteparking van Durbacht en brengt ons door een schitterende wijnlandschap. Alsof een lappendeken van wijngaarden de glooiende heuvels heeft bedekt. Het gaat steeds op en neer, en voor onze  verdiende middagpauze houden we op Schloss Staufenberg. Hier is een van de mooiste terrassen van Duitsland en bij mooi weer zie je Straatsburg en de toppen van de Vogezen. Ieder kiest een gerecht naar wens van de kaart: een Flammkuchen, een hartige salade, een charcuterieschotel… En daarbij hoort uiteraard een glas Klingelberger, het lokale synoniem voor Riesling.

Nadien rijden we een 10-tal km hoger het dal in, naar onze staanplaats naast de hoeve van Ritterhof. ’s Avonds nemen we de fiets en dineren we in het gezellige restaurant Rebstock, en genieten we van een maaltijd met wijnen uit Durbach.  

DAG 4 (MAANDAG 16 SEPTEMBER 2024) – Kaiserstuhl & wandelen

Vandaag staat een van de meest unieke wijnlandschappen in Duitsland op het menu: de Kaiserstuhl. Op een uurtje rijden van Durbach ligt deze oude vulkaan. Een luswandeling van ca. 15 km doorheen diep woud, weides en terraswijngaarden. En zelden zal je iets van verkeer zien of horen. Deze zelf uitgewerkte wandeling voor het boek “Wijnland Duitsland” start in het centrum van Vogtsburg-Oberbergen. Onderweg proeven we een drietal wijnen uit de Kaiserstuhl.
Oberbergen is een van de zeven stadsdelen van Vogtsburg en telt om en bij de 350 ha wijngaarden. De bekendste wijngaard is de Bassgeige, vernoemd naar de vorm van het perceel vanuit vogelperspectief (contrabas). Opvallend zijn de vele kleine terrassen die niet werden aangetast door de grote ruilverkaveling in de jaren 1960. Tijdens de bijna 15 km gaat het voortdurend op en af en de wandeling vat de diversiteit van de Kaiserstuhl prachtig samen. Hier draait het niet alleen om wijnbouw, het is een boeiende mix van bos, natuur, grasvelden en verbluffende vergezichten. Vanuit het dorp slinger je meteen flink bergop tussen de wijngaarden. Spoedig word je geconfronteerd met het typische landschap van de Kaiserstuhl. Op talrijke terrassen bevinden zich de wijngaarden. Het Rijndal met de Vogezen prijkt aan de horizon. Je klimt naar het hoogste punt van de Kaiserstuhl: de Totenkopf (557m) die helaas niet toegankelijk is. We beklimmen wel de vlakbij gelegen Neulindenturm. Het is de hoogste toegankelijk plaats in de Kaiserstuhl en het spectaculaire zicht laat je perfect de dimensie van het oud-vulkanische gebied inschatten. Met 360° zicht zie je de Vogezen, het Zwarte Woud, de Tuniberg en Freiburg, maar in de verte ook de eerste pieken van Zwitserland. We wandelen naar de Vogelsangpass doorheen een prachtig terraslandschap. Wat daarna volgt, is bijzonder. De uitgestrekte graslanden in de centrale Kaiserstuhl zijn niet ontstaan door grazende weidedieren, maar door een intensieve vorm van maaien. Het was voor de boeren praktischer de dieren in het dorp op stal te houden. Het weiland werd twee keer gemaaid. Door het wegblijven van concurrentie voelden bepaalde orchideetypes zich hier goed en zo ontstond een unieke flora. Nog even de kuiten flink insmeren want de klim naar de Eichelspitz is kort maar steil.  Nadien blijf je een hele tijd op de kam lopen. Via de Texaspass, mooiste wijnzicht van Baden 2020, gaat het terug naar het centrum van Vogtsburg-Oberbergen.

Onze laatste avond samen eindigen we in schoonheid. In de houtoven van Ritterhof bakken we verschillende soorten Flammkuchen, samen met kleine hapjes en gerechtjes die jullie op basis van eenvoudige receptuur zelf zullen klaarmaken op jullie eigen campervuurtjes. Klazien en Gerd zorgen voor begeleidende wijnen uit de verschillende Bereiche van Baden.


DAG 5 (DINSDAG 17 SEPTEMBER 2024) – Einde

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en kijken we terug op een prachtige tijd samen. We geven graag tips indien je op eigen houtje je campertrip verder wil zetten.
Tegen een kleine meerprijs is een extra dag verblijven op de weide naast Ritterhof mogelijk, inclusief het gebruik van de douche in het appartement tot woensdagochtend. In de onmiddellijk omgeving zijn tal van prachtige wandelroutes.

Wandel- & fietsniveau

Deze reis omvat verschillende wandelingen, met trajecten tussen 10 en 15 km. Hoewel er geen technische moeilijkheden zijn, gaat het voortdurend op en neer. Er zijn dus wel wat hoogtemeters te overwinnen. Iedereen met een goede basisconditie kan dit aan. Vanuit onze ervaring merken we dat mensen soms hun conditie overschatten. Mocht je niet regelmatig wandelen (of sporten) raden we aan de periode voor deze trip je conditie wat op te bouwen. Deelname aan deze reis houdt ook in het deelnemen aan de wandelingen. Er wordt nl. geen alternatief programma voorzien voor mensen die niet zouden meewandelen. Iedereen heeft een eigen wandeltempo, zeker bergop. En daar houden we uiteraard rekening mee. Samen uit, samen thuis! En een druppel regen houdt ons niet tegen. Goede wandel- en fietskledij is de basis. Voorzie daarom goed schoeisel en de nodige regenbescherming.

De fietstocht op zaterdag telt 38 km met 420 hoogtemeters. De klim van de Morstein is 2,8 km lang met een beperkt stijgingspercentage. Op het einde is het even 9%. Ook hier lukt dit met een goede basisconditie. Voor mensen met een elektrische fiets is dit uiteraard geen obstakel. Hetzelfde geldt voor de korte terugrit na het restaurant op maandag. De laatste 2 km zijn flink klimmen. Het zal donker zijn, dus goede verlichting en een fluohesje zijn onontbeerlijk.

 

Stadsboerderij Nijkerk

 

De voorlopige reissom voor deze reis is  €750 per persoon*
* Deze prijs is berekend op 18 deelnemers in 9 campers en op basis van de huidige prijzen.
Mocht hier een afwijking op zijn, dan laten we dat tijdig weten

Inbegrepen:

 • De staanplaatsen op Camping Nahetal & Ritterhof Durbach. Op Camping Nahetal is er stroomvoorziening en een sanitair gebouw. Op Ritterhof Durbach is geen stroom beschikbaar, wel toiletten en een studio die we huren om over een douche te kunnen beschikken.
 • 3 diners inclusief corresponderen wijnen
 • 1 Flammkuchenavond op de camperplaats van Ritterhof en wijnen van Baden
 • Alle lunches. Voor de lunch op dag 4 zorgen we voor broodjes en beleg
 • De degustaties bij de domeinen
 • Broodjes voor het ontbijt
 • Begeleiding door Klazien Vermeer en Gerd Brabant

Niet inbegrepen:

 • Eigen vervoer
 • De fiets dient iedereen zelf mee te nemen. Omdat we 1 keer in het donker fietsen beschikt iedere fiets over goed werkende verlichting en zorgt ieder voor een fluohesje.
 • Dranken buiten de diners. Voor de dagactiviteiten (wandelingen en fietstocht) zorgt ieder voor eigen drank omdat we merken dat tijdens een inspanning ieder eigen drankvoorkeuren heeft.
 • We zorgen voor de broodjes (inbegrepen), maar iedereen brengt zelf naar eigen wens zijn ontbijtzaken mee.
 • Eigen annulatie- en reisbijstandsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Welke camperuitrusting is nodig:

 • Je eigen tafel en stoelen
 • Koelkast
 • Borden, bestek
 • Kookvuurtje en kookgerei

Annulatievoorwaarden:
Vanaf 60 dagen voor aanvang van de reis is de volledige reissom verschuldigd.

   Schrijf je in voor deze actieve wijnreis:

    Ja, ik schrijf mij in!

    Straat en huisnummer

    Postcode en Woonplaats

    Telefoonnummer

    Email adres

    Leeftijd


    U ontvangt na inschrijving een bevestiging via email.

    Pin It on Pinterest