Wijnreis Bologna, Emilia-Romagna

Bij deze vierdaagse reis is inbegrepen:

  • – Vervoer ter plaatse per touringcar vanaf Verona, met een klein reisgezelschap (max. 25 personen).
  • – Drie hotelovernachtingen in Bologna, incl. ontbijt, op basis van een tweepersoonskamer.
  • – Diner en lunch (inclusief wijn) op donderdag, vrijdag en zaterdag.
  • – Zeven bezoeken bij zeer gerenommeerde wijnbedrijven met uitgebreide proeverijen.
  • – Deskundige reisbegeleiding, ook ter plaatse van een Nederlandse tolk en Emilia-Romagna kenner.
  • – Een mini-masterclass over Emilia-Romagna tijdens de reis en een bezoek aan een traditionele Aceto Balsamico producent.

Donderdag 9 juni t/m zondag 12 juni 2016

BolognaEmilia-Romagna, ‘de buik van Italië’

Ga met ons mee met de wijnreis Bologna? Naar de vergeten regio Emilia-Romagna. Een regio waar ik (Erik) stiekem een beetje ‘verliefd’ op ben, met de stad Bologna als de ‘buik van Italië’.

Iedereen kent wel de prachtige producten uit de streek zoals Aceto Balsamico di Modena, Mortadella, Prosciutt di Parma, Parmigiano-Reggiano. En ook Ferrari, Lamborghini en Ducati. Allemaal uit de omgeving van Bologna, maar niemand, bijna niemand kent de wijnen uit de streek. Wie kent de lokale druiven Pignoletto, Albana, Lambrusco di Sorbara, Grasparossa en ook Ortugo, Bonarda, Sangiovese di Romagna, Malvasia di Candia en Centesimino. Ga met ons mee om deze regio te proeven en te ontdekken. Als je terug komt ben je misschien net zo ‘verliefd’.

Klazien Vermeer en Erik van Duijn

Schrijf je direct in!

 

Het programmaKaart van Bologna

Radice, de favoriete Lambrusco van OttolenghiDonderdag 9 juni

Voorstel vertrek Amsterdam-Verona met Transavia (aankomst Verona 08.45 uur)

Om 8:45 uur staat de touringcar bij het vliegveld van Verona klaar.De eerste dag ‘duiken’ we gelijk in de ‘bubbels’ en staat in het teken van de aloude Lambrusco. En dan hebben we het niet over die zoete pizza begeleider die wij kennen uit de gemiddelde Pizzeria, maar de echte. We starten om ongeveer 11.30 uur ons wijnavontuur bij Az.Agr.Paltrinieri. Daar worden we hartelijk ontvangen voor een uitgebreide proeverij en rondleiding, met de prachtige roze Lambrusco di Sorbara als centraal thema. We hopen dan ook op mooi zonnig weer om van deze vrolijke wijn te genieten.

We proeven ook Radice, de favoriete Lambrusco van Ottolenghi. Om ongeveer 13.30 nemen we afscheid en gaan we naar Az. Agr. Cavaliera, waar we behalve een bezoek ook lunchen in de tratoria van de familie. Hier draait het om de andere droge variant van de Lambrusco, de donkere Grasparossa. Wijnmaker Lorenzo Simoni is een van de overgebleven kleine lambrusco producenten die de wijn maakt volgens de traditionele manier.

We sluiten de ‘werkdag’ af met een bezoek aan Cà dal Non in Spilamberto, om eens en voor altijd de waarheid achter de echte Aceto Balsamico te weten te komen.

We nemen afscheid en vertrekken naar Bologna waar we plm. om 18.30 uur inchecken in ons hotel. Er is dan ruimte om je te instaleren en te verfrissen. Natuurlijk doen we voor het eten nog even een aperitivo in een Wijnbar (bijvoorbeeld Enoteca Storica Faccioli) en ’s avonds eten we in een authentieke Tratoria.

 

Vrijdag 10 juni

Na een heerlijk ontbijt stappen we rond 08.30 uur in de bus en vertrekken we richting Piancenza om de wijnen van het meest westelijk deel van Emilia te leren kennen. Dat doen we bij Az. Agr. La Tosa. Piacenza licht heel dicht tegen de wijnstreek Oltrepe Pavese. Het zijn de broers Stefano (1960) en Ferruccio (1958) Pizzamiglio, beiden afkomstig uit Milaan en ‘bestemd’ om arts te worden, net als hun vader, die hier aan ‘het roer’ staan. In de bus zal er één en ander verteld worden over de streek en kun je alvast wennen aan namen als Malvasia di Candia Aromatica, Ortrugo, Trebbiano Romagnolo, Barbera, Bonarda. Om ongeveer 10.30 uur arriveren we bij La Tosa en krijgen we een proeverij en rondleiding. Ook lunchen we in de tratoria al daar, waar de vrouw van Ferruccio achter de ‘kachel’ staat.
Voldaan vertrekken we om 13.30 richting Orsi Vigneto San Vito. Fredrico is een alternatieve wijnmaker in de heuvels van Bologna (de Colli Bolognesi) die experimenteert met o.a. de Pignoletto druif. Hij werkt biodynamisch en maakt zo natuurlijk mogelijk wijnen, zonder (of met zo weinig mogelijk) toegevoegd sulfiet.

We nemen afscheid van Frederico en keren we terug naar Bologna waar we om 18.00 uur hopen te arriveren. Natuurlijk doen we voor het eten weer even een ‘rondje’ door de stad voordat we aan tafel gaan.

 

Maria Cristina Geminani

Maria Cristina Geminani

Zaterdag 11 juni

Deze dag gaan we de wijnen van Romagna verkennen. Na een heerlijk ontbijt vertrekken we om uiterlijk 09.00 uur met de touringcar richting het oosten voor een ritje van ongeveer 1,5 uur naar de heuvels van Romagna, naar Poderi dal Nespoli. In dit moderne bedrijf krijgen we een rondleiding en proeverij. In de bus is dan al een introductie gegeven over de wijnen van Romagna. En na het bezoek aan Nespoli zit je er helemaal in.

Na een lichte lunch bij Nespoli vertrekken we om 14.00 uur richting Fattoria Zerbina. Daar worden we ontvangen door Maria Cristina Geminani, de vrouwelijke wijnmaakster die de wijnen van Romagna op de kaart heeft gezet en teruggebracht naar de essentie van de druif en het terroir. Haar Sangiovese behoort tot de top van Emilia. En haar zoete Albana zelfs tot de allerbeste dessertwijnen van de wereld.

We willen weer om 18.30 uur in Bologna zijn voor onze aperitivo en het diner in de stad.

 

LatosaZondag 12 juni

Vandaag doen we ‘s ochtends even rustig aan in Bologna. Onze gids staat nog ter beschikking en met hem kun je Bologna nog even verkennen. Suggesties genoeg. Wat dacht je van een bezoek aan de Quadrilatero met haar versmarkt en specialiteitenwinkels (Tamburini, Simoni, Majani, etc.), het Piazza Santo Stefano, Museo Archeologico, Archiginnasio, Basilica di San Petronio, Chiesa di Sant’Anna della Vita….. er is genoeg. Na de lunch vertrekken we naar de heuvels van Verona om nog een bezoek te brengen aan San Cassiano onze producent van Valpolicella, Ripasso en Amarone.

Ons vliegtuig vertrekt om 21.20 vanaf Verona en landen dan, als alles goed gaat, 23.15 in Amsterdam. Moe, maar voldaan. 

 Kosten: € 695, – p.p. op basis van een tweepersoons kamer

Exclusief: Vliegreis.
Voorstel: Vertrek Amsterdam-Verona met Transavia (aankomst Verona 08.45 uur)
Vertrek Verona – Amsterdam met Transavia ( aankomst 23.15 uur )
Natuurlijk kun je verlengen en al eerder gaan of later terug.

Begeleiding: Erik van Duijn en Klazien Vermeer en ter plekke is Erik Kooijmans

Schrijf je direct in!


 

Geweest

Pin It on Pinterest